Jump to content
 • Практически съвети за пътуващите фенове на Арсенал в Лондон


  Gorashko
   Share

  Артилерия, в следващите редове ще ви запознаем с потайностите на големия град. 

  Ще намерите (без)ценни съвети за пребиваването ви в английската столица. 

  Автори са Борислав Байчев и Цветомир Цеков, чиято експертиза не подлежи на съмение. 

  Приятно четене.

   

  Билетът

  Настъпил е дългоочакваният, лелеян момент. Секретарят на ASCB Ви се е обадил с новината ,че имате билет за мача. Намерили сте време и ресурси, получили сте разрешение от мама, тате, жената, мъжа, децата и сте на път да сбъднете мечтата си да гледате любимия отбор на Emirates Stadium. Долните редове могат да ви бъдат от полза да добавите финалните щрихи по организацията на своето пътуване.

  На първо място преди всичко оправете своите финанси, Лондон е един от най-скъпите градове в света, но в него изобщо не важи максимата Cash is King, а напротив – на много от местата може да платите само и единствено с карта. Препоръчваме Ви финтех карти тип Curve, Revolut, N26, Monese, Wise, които дават по-добър от валутния курс на БГ банките, но и стандартната българска или издадена от чужда финансова институция дебитна/кредитна карта от Visa/Mastercard ще Ви свърши работа.

  Мобилен оператор:

  Както вече ви е известно, UK не са част от ЕС и практически мобилния ви план няма същите условия на острова и цените за роуминг там особено тези на мобилните данни са баснословни. За да не издирвате и проучвате алтернативи сред мобилните оператори там ви препоръчваме услугите на еSIM. Доказан и тестван такъв провайдър е Airalo – сваляте си app /достъпен е както за Android, така и за iOS/, правите си безплатна регистрация и може да си изберете какъв обем пакет мобилни данни Ви е нужен и за какъв период, цените са доста по-рационални от тези на мобилните оператори по света.

  Все пак може и да проверите предложенията на вашия мобилен оператор. Специално условията на Виваком не са никак плашещи.

  Полетът:

  Лондон разполага с половин дузина летища, но от България се лети до Luton (Wizzair), Gatwick (EasyJet), Stanstead (Ryanair) и Heathrow (Bulgaria Air). От тях само Heathrow има метро директно до централен Лондон (Piccadilly Line). От другите летища е нужен допълнителен трансфер за централен Лондон. Влаковете са до големи гари в централен Лондон, а ако се купят билети онлайн предварително /цената в деня на пътуването ви ще е по-висока/, цените са доста сравними с тези на автобусите, предимствата са доста – по-бързи и удобни са и избягват все по-ужасния Лондонски трафик и задръствания.

   

  В зависимост от летището, което изберете опциите Ви за трансфер са чрез coaches, сиреч автобуси на National Express, Green Line, Easy Bus и т.н или влак:

  ·         Luton Express до Saint Pancras/King’s Cross, Farrington, City Thameslink, Blackfriars, London Bridge

  ·         Stanstead Express до London Liverpool Street, Stratford и Shithole, пардон Tottenham Hale https://www.stanstedexpress.com/

  ·         Gatwick Express до Victoria Station https://www.gatwickexpress.com/

  Ето и още няколко полезни линка за да го организирате:

  https://www.nationalrail.co.uk/

  https://www.easybus.com/routes/london-luton/

  https://www.nationalexpress.com/en

   

  Пътуването в града:

  Няколко реда и за пътуването в Лондон. 30К крачки в повечето случаи са вързани в кърпа и ходенето по улиците винаги е зареждащо и удовлетворяващо, но при нужда от ползване на обществен транспорт, съблюдавайте правилото – по-бързо от Tube няма, макар и не софийски евтино /тук може да намерите карта на метрото или да вземете безплатно такава от всяка метростанция: https://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf/. Ако се придвижвате обичайно с кеш, то закупуването на Oyster card e силно препоръчително, защото пътуванията Ви през деня се таксуват максимално до цената на дневната карта. Това е карта ,която заплащате на машини разположени на всяка една станция и струва 5 паунда и след това трябва да я заредите с сума, която ще използвате като пътувате и докосвате на влизане и излизане на жълтите точки на вратичките. Когато си тръгвате за България може да си върнете петте паунда заплатени за картата като трябва да следвате инструкциите на машинката. Ако ли не може да я запазите за следващо пътуване до Лондон като сумата вътре ще бъде запазена. Персоналът на всяка метростанция е винаги готов да Ви помогне така, че не се срамувайте да питате за помощ, ако се наложи. Алтернативно и много по-удобно може да използвате една дебитна/кредитна карта за целта, която да tap-вате на вратите на градския, важи горното. Избягвайте час-пик часовете за една идея по-малко навалица и по-ниски цени на пътуване. Автобусите са най-евтиният начин за придвижване, за жалост са винаги в солиден трафик, но пък е не лоша опция да разгледате града от втория етаж.

  И за разлика от софийското метро, не забравяйте да чекирате картата си и на излизане. И внимавайте да ползвате само една карта (ако разполагате с повече от една, разбира се).

   

  Настаняване:

  Ако не сте от щастливците с роднини и приятели, склонни да Ви приютят, нощувките са може би най-голямото перо от екскурзията ви. Цените на хотелите в Лондон са баснословни, а AirBNB за една, две нощувки понякога се обезсмисля заради допълнителните административни такси и такива за почистване. Поради гореизброеното предлагаме авантюристичната алтернатива – хостел.Да, не е за всеки, но има и опции, в които запазвате цяла стая и имате желаното „хотелско“ усещане (доколкото 8 кв.м., 2 двуетажни легла и една мивка, могат да минат за такова). Перфектно е в случаи на 3-4 пътуващи от една група или повече. Ето някои „експертно“ проверени на много удобни, пешеходни локации от централните части със супер социални помещения и атмосфера:

  https://www.strand-continental.co.uk/

  https://www.smarthostels.com/camden-inn

  https://www.hostelworld.com/st/hotels/p/510/generator-london/

  https://staygenerator.com/hostels/london?utm_source=google-my-business&utm_medium=organic&utm_campaign=hostel-London

  Ако решите да спите в района на Емирейтс, този хотел е само на минути от Finsbury Park Station, респективно 15 мин от стадиона. Цените варират,но двойна стая за две нощувки може да излезе около 150 паунда в зависимост кога се резервира, а колкото по-рано го направите ще получите най-добрата цена.

  https://www.travelodge.co.uk/hotels/610/London-Finsbury-Park-hotel?sb=0

   *местата за спане са препоръчани и изпитани, но отговорността за запазването им си остава ваша

  Emirates Stadium710176269_mertesaker(1).thumb.jpg.3998a4953a38909951a8612052a901ee.jpg

  Имате много варианти за пристигане, най-лесният е може би през Piccadilly Line и Arsenal Station, Holloway Road и Finsbury Park, която е и на Victoria Line, както и Highbury & Islington Station на Overground/ оранжевата линия на метрото , която е надземна и е на 10 минути от стадиона.

  Достигнали сте до заветната цел, ако неблагоразумно сте го направили в голяма раница и куфар има голяма вероятност да не Ви пуснат с нея, но и за това има лек – lockers на Finsbury Park. Бъдете поне час преди мач, тълпите са често явление в последния момент, пък и да избегнете забавяне поради възможни технически проблеми със системата за проверка на билетите на входа на стадиона, както и security, а не искате да изтървете началото с North London Forever, The Angel by Louis Dunford. Освен всичко това, ами има си и какво да се види, Stadium Tour е приятна притурка, снимка със статуите на Adams, Bergkamp, Chapman, Friar, Henry, Wenger, посещение на Armoury, мостът, топчетата пред магазина, музеят, снимки отвън на стария Highbury Stadium / Ще видите East Stand на Хайбъри и може да влезете във фоайето и да си направите снимка за спомен. Консиержът е много любезен, но и вие се отнесете в нужното разбиране, ако сте късметлии може да се докоснете до митичния терен/.

  Силно препоръчително и подгряването с песни и биричка в пъбовете в Islington. Ето някои от най-атрактивните за целта:

  -          https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g186338-d5232896-Reviews-The_Gunners_Pub-London_England.html

  -          https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d20806434-Reviews-Eaglet-London_England.html

  -          https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d5000395-Reviews-The_Tollington_Arms-London_England.html

  -          https://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g186338-d5912002-Reviews-The_Twelve_Pins-London_England.html

  -          https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g186338-d7274063-Reviews-Bank_of_Friendship-London_England.html

  -          https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d2481397-Reviews-The_Coronet-London_England.html

  - https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d15362478-Reviews-Islington_Sports_Bar_and_Grill_274_Holloway_Road_Limited-London_England.html

  -     https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d7274056-Reviews-Arsenal_Tavern-London_England.html

  -          Arsenal Supporters Club, на около 200м северно от Arsenal Station / Странно, но много кокетно и колоритно място – едно от най-посещаваните от всички фенове, а пък и официален фен клуб. За да влезеш вътре имат вход от £2, препоръчително е да се плаща кеш заради таксата от £1 с карта т 1 паунд. За да си изкараш бирата навън трябва да е в пластмасова чаша, която се заплаща £1 паунд който се връща обратно в последствие с чашата.

  Имайте предвид че всички пъбове са пълни до краен предел в деня на мача и е препоръчително да се отиде рано. Това е една традиция за Match-Day. Пригответе се да не сядате защотоо повечето са с няколко маси само и 95% от феновете са прави. Всеки пъб е на самообслужване. Ако поръчате храна и сте седнали на маса, всяка маса има номер, който трябва да дадете на бармана и някой ще ви сервира храната на масата.

  Може да продължите да пиете бири и след като влезете в стадиона. Той отваря два часа преди мача, като в първия час бирите са 2 за 1. Предлагат не лош лагер и много приличен IPA срещу 7 паунда. Задължително влизате през упоменатия вход на Вашия билет. Пушенето е забранено, както и с плащането кеш. Задължително заредете дебитните и кредитните си карти, защото никъде на територията на стадиона не можете да платите кеш, дори във фен-магазина на стадиона. Играчите излизат 30 минути преди началото на мача да загряват.

  Приятно гледане!

  На излизане обикновено лудницата е голяма, затова ако не бързате, Ви съветваме да изпиете една бира в някой от гореизброените пъбове, докато тълпите потънат в метрото, а защо не и на стадиона където важи офертата 2 за 1 бири в първия час след мача.  Формата на стадиона позволява го обиколите целия и видите и опознаете историята на клуба по стените му заедно с легендите от близкото и далечното минало. Ако решите все пак да изчакате при изхода на подземния паркинг намиращ се вляво от стълбите към Armoury може да имате късмет да помахате на някои от футболистите напускащи стадиона с личните си автомобили.

  За любознателните, наситили се вече на конвенционалните забележителности, които Лондон може да предложи Ви предлагаме следните места свързани с ранните години на любимия ни Арсенал:

  ·         Royal Arsenal Woolwich /SE18 6GH/, Dial Square и паметна плоча за основаването на Arsenal SE18 6GH /Number 1 Street, Dial Arch Public House/

  ·         The Star Pubпървата съблекалня на отбора /158 Plumstead Common Road/

  ·         Plumstead Common – настоящ парк и бивше футболно и крикет игрище, където Арсенал е изиграл първия си мач

  ·     Prince of Wales Public House /111 Plumstead Common Road, SE18 3/ - настоящ хостел и бивш пъб, където са подписани документите за основаването на клуба.

   

  Бонус трак:

  https://www.daysoutguide.co.uk/arsenal-stadium-tours-and-museum

  Това е сайт, който може да Ви е полезен и да го използвате за стотици атракции в Лондон. Ето как може да влезете двама с един билет.Трябва да си закупите два билета, ако сте двама или съответно колко човека ще ползват,но трябва да сте четно число за да излезе сметката за ЖП влак National Rail. Не важи билет за метро или карта за метро. Трябва да е ЖП билет закупен на деня. На всяка голяма централна гара има бюро инфо и може да питате кой е най евтиният билет от гара до следващата най-близка и да обясните защо Ви трябва. Ако не може да обясните на английски покажете този сайт. НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да използвате билета и да пътувате.

  -          Направете си регистрация и изберете съответната атракция,която искате да посетите.

  -          Попълвате колко човека ще влизате 2,4,6 и т.н.

  -          Избирате дата.

  -          Избирате ЖП гара за ваша първа спирка, откъдето сте закупили билета.

  -          След това ще ви пита дали искате да принтирате или да запазите на имейл ваучера и изберете мейла.

  -          Ще получите мейл с ваучера ,който трябва да покажете на входа и да заплатите билет за един човек. Може да ви питат да покажете билетите за влака, но в повечето пъти не го правят

  -          Офертите важат само за делнични дни и не в ден на мач.

   

  Няколко съвета и за вашата безопасност - Лондон колкото и да е магичен, може да е и опасен. Винаги си отваряйте очите на четири понеже има всякакви индивиди. Метрото и централната част на града е пълно с джебчии и даже имаше инфо ,че и на Емирейтс докато чакат на опашка да влязат на стадиона се внедрявали.

  Надяваме се, че този пътеводител ще ви е от полза и ще допринесе за по-качественото преживяване в града на Арсенал.

   

   

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  1ва.добавка за улеснение при пътуването с градския. Използването на Citymapper ще улесни максимално живота ви с упътвания: къде да се качите във влака, кой перон трябва да намерите и други подобно като за деца 7-8г. е направено. Упътване от точка до точка с няколко варианта както и колко ще ви струва самото пътуване.

  2ро. В съпорт клуба входа вече е 2£

  3то. Винаги си носете поне малка бутилка вода.

  Пазарувайте в големите вериги, в малките магазинчета има ограничение от 3 до 5£ за плащане с карта минимум.

  Най-важното,  не си правете планове за поне 90мин след мача, освен ако не сте от хората , които ще си тръгнат преди края на мача. В противен случай "изнасянето" на 60 к души отнема г.д. час-два. А това време е подходящо за запиване на бира с приятели-познати-сродни души и създаване на допълнителни  спомени от мача и атмосферата след това.

  • Thanks 2
  • Upvote 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Благодаря за тази информация!!! :beer2: В определени моменти , за определени хора, написаното по-горе може да се окаже безценно! :afc2:

  • Upvote 1
  Link to comment
  Share on other sites  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Следваща среща

 • Класиране

 • Latest Forum Posts

×
×
 • Create New...