Jump to content
 • Днес е особено специален ден за привържениците на Арсенал по поречието на река Янтра. На този ден преди 10 години бе създаден клон на Arsenal Supporters Club Bulgaria под стените на Царевец. Но, за да има клон, причината е, че местните "топчии" бяха създали с много ентусиазъм структура, която живееше с отбора месеци преди датата 19 февруари 2011 година. През септември 2010 година вследствие на публикация в местната преса за мача със Съндърланд се събират за първи път хора, които се познават по физиономия, които носят в свободното си време прочутата блузка в червено и бяло и които милеят за "Гордостта на Лондон". Резултатът от срещата е равенство от 1:1, но по-важния резултат е, че така се заражда идеята за редовно събиране и гледане на мачовете на хората на Арсен Венгер. Тези сбирки стават традиционни, като по много класен начин започва събиране на съмишленици. Рекламни брошури, постери са разлепени из целия град, а на електронното табло пред сградата на община Велико Търново грее светлинна реклама на "търновските топчии" и мястото където те се събират. Небезизвестният McNamara`s Irish Pub се превръща във втори техен дом. Това е и мястото, където в продължение на 2 години те гледат мачовете на Арсенал и посрещат своите гости. Именно тази тяхна последователност и устрем не остават незабелязани и привлича интереса на УС на Арсенал България. След две инспекции на хората с тежест е решено неизбежното. А, именно това, че на 19.02.2011 година ще бъде създаден клон във Велико Търново, а Председателят Валери Йорданов ще връчи официалното знаме на търновци. На тази среща е дарено такова знаме и на клон Варна. Самата среща се превръща в емблематична сбирка с култов статус, за която се носят легенди и до днес. По-важното е, че тя създава много приятелства с хора от цялата страна, които процъфтяват и до днес. 

  През годините представителите на Клон Велико Търново участват в много инициативи на благотворителност и съпричастност към хората в нужда. Самите те са добре приети навсякъде с демонстрираната класа и уважение към останалите привърженици на отбори. След дълги години, в които гледат футбол в Кафе Ливърпул, си извоюват правото да имат своя стена със снимки свързани с историята на любимия Арсенал(част от нещата сега красят стените на "КлубЪ" в град Шумен). Такъв акт на уважение и то от привържениците на "Ливърпул" само показва качеството и стила на нашите хора под Царевец. Интересен факт, е че в последните години домакини на търновци са привържениците на Манчестър Юнайтед, с които са извършвани и съвместни благотворителни акции, като особено ценна е помощта, която бе оказана на момче от фен клуба на Реал Мадрид, страдащо от онкологично заболяване. Помощ в навечерието на 2021 година и настоящата хубава годишнина бе осъществена и за малката Нелис, страдаща от коварно заболяване. Някак си тези факти стоят много добре в седмицата, когато се отбелязва световния ден за борба с онкологичните заболявания при децата, а самият наш фен клуб е организатор на ежегоден турнир в помощ на деца с онкохематологични заболявания. Самите търновци организираха футболен турнир при последната фен среща на болярска територия през октомври 2019 година, когато са уважени от отбори с фенове на Милан и Манчестър Юнайтед или пък когато бяха домакини за 5-я Рожден Ден на "Съндърланд България". През годините са изградени добри контакти с футболните легенди Бончо Генчев и Красимир Балъков, като първият българин играл във Висшата лига е чест гост на сбирки на арсеналци. Така беше и при срещата през 2016 година, когато целият "Арсенал България" оказа много силна морална подкрепа на представителят за клон Велико Търново в един особено неприятен за всички момент. С такива прояви през години, търновци си извоюваха достойно място в семейството на "българските топчии", ръководейки се от вечното мото: "Помнете кои сте, какво сте и кого представлявате"!

  Ръководени от девиза Over the land and sea, Търновци са редовни гости на мероприятията на ASCB, като често пътуват и за мачовете на Арсенал в Европа от Лондон до Азербайджан и от Лиеж до Атина. Точно в Атина бе и последното им пътуване, където имаха удоволствието да видят и поздравят Иън Райт. А, именно автобиографията на великия нападател, заедно с други книги асоциирани с фен клуба на Арсенал бяха подарени на Регионалната библиотека в град Велико Търново в навечерието на този юбилей.

  Ние пожелаваме много здраве и футболни сбирки на рождениците, като се надяваме скоро да се видим под стените на Царевец.

  FB_IMG_1613685883314.thumb.jpg.f23021f599adfeac51ced0a3f25ccd27.jpg

  П.П. На 13 март в "Старата столица" каним всички желаещи на сБирка и една своеобразна зимна фен среща по повод тази хубава годишнина!!!

  IMG-d8e3e00b116f920937149dc47b875e8b-V.thumb.jpg.5458e9a9cd0c175d11a565a1f8c68e50.jpg

                                                                                       VICTORIA CONCORDIA CRESCIT! 

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Следваща среща

 • Класиране

 • Latest Forum Posts

×
×
 • Create New...