Jump to content
 • Лудогорец-Арсенал, поглед отвътре


  Gorashko
   Share

  На 01.11  играха Лудогорец и Арсенал. Голям мач за българския шампион и изненадващо трудна победа за „артилеристите“. Но за една група хора, това ще остане футболното събитие на годината. Тази група сме ние – привръжениците на Арсенал в България, които вторник вечерта изпълнихме 4 блока в сектор Г на нацционалния стадион и бяхме наградени с онзи вълшебен гол на Месут Йозил в последните минути на мача. Официалният фен клуб на лондонския тим беше в основата на празника за всички български топчии.

  Ето как се случи всичко

           Преди жребия –  Една седмица преди жребия имахме среща на УС в Стара Загора по повод предствянето на книгата за Венгер и още куп други текущи проекти. Тогава взехме и мъдрото решение да въведем срокове, в които да може да се кандидатства за членство във фен клуба. Промяната на правилата за членство влязоха в сила непосредствено преди жребия и облекчиха както нашата работа, така и намалиха нивото на разочарование, което щеше да се получи сред новите членове, които в крайна сметка нямаше да могат да се сдобият с билет за мача.

   

         Денят на жребия - Тъй като бях на място с ужасен интернет, след ПСЖ спрях да refresh-вам. След 20 минути телефонът ми започна да звъни като училищен звънец за голямо междучасие. Всичко беше ясно. Арсенал идваше в София.

   

          Билетите - Най-големият ни кошмар - 220 заявки и едва 124 отпуснати бройки. Благодарение на нашите хора в Лондон и няколко безсънни нощи на касиера ни, успяхме да закупим  50-ина допълнителни билета за нашите членове.

   

       Арсенал – Веднага след жребия започнахме активна комуникация с Лондон във връзка с предстоящото гостуване. Имахме ясни идеи за някои от нещата, които искахме да направим и много неизвестни по пътя. Зависехме от благоразположението на Арсенал, на Лудогорец, на столична община, на органите на реда, както и от правилата на УЕФА. Основната идея беше да организираме няколко заведения, които да работят ексклузивно за феновете на Арсенал, да направим шествие до стадиона и някаква хореография в сектора за гости. Така се и получи в крайна сметка, но пътят не беше никак лесен. В едно от първите писма до Арсенал описахме детайлно няколко неща, които очакваме от тях. На всички получихме категорично НЕ. Първоначално шокът ни беше много голям, но продължихме да следваме стратегията „искай много и невъзможни неща, за да постигнеш това, което наистина искаш“. Продължихме да настояваме и в крайна сметка получихме покана за кратка среща с Венгер и одобрение за знамето (което вече беше готово!) едва 4 дни преди мача.

   

       Лудогорец – С отбора домакин започнахме разговори малко преди гостуването им в Лондон. Видяхме с г-н Петричев и обсъдихме ситуацията. Беше много обнадеждаваща среща. Обещана ни бе подкрепа за всичките ни инициативи, свързани с мача, стига да получим разрешение от Арсенал, както и 2 журналистически акредитации за arsenal-bulgaria.com. Забраната за внасяне на фен артикули на Арсенал в другите сектори на стадиона, обявена едва 2 дни преди мача, както и последвалата наша декларация, породи известно напрежение между нас. Ръководството на Лудогорец осъзнаха грешката си и над 5 000 души подкрепяха Арсенал в сектор Г. Ситуацията с акредитациите също бе доста проблемна. В часа, обявен за раздаването им, името на arsenal-bulgaria.com не фигурираше в списъка с акредитираните медии за мача. Едва преди пресконфернцията на Венгер, Ангел Петричев каза пред БТВ, че е осигурил акредитации за нас. Само наличието на човек от фен клуба пред националния стадион и бързата реакция на УС ни помогнаха да осигурим двамата фотографи, които снимаха за сайта ни. За да ги има https://www.facebook.com/pg/arsenalbulgaria/photos/?tab=album&album_id=1309061209145320

           Срещата с Венгер – 2 минути за вечността. Да се ръкуваш с човека, променил Висшата лига, спечелил 35% от трофеите на любимия ти клуб, да размените няколко любезности на френски и английски. Да позирате пред официалния фотограф на Арсенал с шал на организацията, която представляваш. I just dont think you understand. Предполагам, че Венгер е бил на половина толкова развълнуван при аудиенцията си при папата. Истината е, че след това плаках като малко дете от националния стадион до Раковска. Беше като награда за всички усилия, за безсънните нощи, за целият ни труд.  Незабравимо.

           БираТА - Да! Имахме си наша бира. Специално бутилирана за ASCB и със специален етикет. Беше попадение в десетката. Всички бяха изключително впечатлени от нашия INVINCIBLE 49. Имаше го и в официалните Туитър и Инстаграм на Арсенал. Благодарности на екипа на Диво Пиво за бързата реакция!

   

           Мърч - Шаловете на ASCB и On a Walking Tour фланелките се харчеха с темповете, с които се пиеше бирата.

   

         Знамето - Колко да е голямо, на кого да е посветено, дали да бъде само знаме? Дали ще го разрешат от Арсенал, дали англичаните няма да го саботират, дали охраната на стадиона ще ни пусне, ще успеем ли да го разпънем както трябва? Дали пък Арсенал няма да вкарат точно, когато го разпъваме? Това са малка част от въпросите, които тормозеха 7-те глави на хората в УС. Накрая всичко се получи почти перфектно въпреки неразумната постъпка на Джака да вкара гол точно в 20-тата минута!

   

           Баровете - Атмосферта беше страхотна. По екраните вървяха емблематични моменти от историята на Арсенал, песни, бири, срещи със стари приятели и нови запознанства. Американката, която беше със сръбските артилеристи, момчетата и момичетата от Гърция, Македония, Унгария и Румъния, с част от които се познавахме от международната фен среща, която организарахме в началото на годината, англичани и италианци. Беше възхитително. Благодарности и за нашите домакини от „Гарванът и Гюлето“ и „Строежа“.

   

           Шествието - Моментът, в който излязох пред бара и видях затворената от полицаите улица, изпълнена с пеещи хора с бяло-червени шалове, беше за историята. Последна бира и се вляхме в потока скандиращи топчии. По груби сметки бяхме около 1200-1500 души. Полицията изключително професионално ни водеше към храм-паметника Александър Невски, където ни чакаха още стотици привърженици на Арсенал. Песните на стълбите пред катедралата, снимките и радостната атмосфера със сигурност ще се помнят дълго от всички нас и сигурно ще заразят няколкото невръстни младежи (на 4, 6, на 11 и 12) с невероятното усещане да подкрепяш Арсенал. За разкош затворихме и Орлов мост под одобрително снимащите телефони на случайните минувачи. Искаме специално да благодарим на органите на СДВР за професионализма и човешкото отношение. На въпроса ми от кой отбор е, един от полицаите се пошегува: „от този на МВР, защото винаги бием“. Ние, слава Богу, завършихме наравно.

   

           Равносметката –Огромен успех. Получихме специални благодарности от Арсенал и от почти всички гостуващи фенове. Такава мащабна организация не е правена за нито едно гостуване на Арсенал в Европа и нито един фен клуб на чуждестранен отбор в България не е правил нещо подобно за любимия си отбор. А в София гостуваха Ливърпул, Челси, Барселона, Реал Мадрид. Всеки един от нас, който по един или друг начин бе замесен в цялото това приключение, може и трябва да се чувства горд със своя принос. Официалният туитър на Арсенал, Арсенал Фен ТВ, Мирър, Сън и Експрес бяха част от английските медии отразили посрещането на „точпиите“ в София. В рамките на 2 дни Фейсбук страницата ни получи над 380 нови лайка, с които общите харесвания на страницата ни минаха 4 000. Родните медии също ни отразиха подобаващо. ASCB беше по БТВ, Нова, България он Еър, Би Ай Телевизия, в новините на спортал и гонг, на първа страница на Меридиан Мач, 7 дни Спорт, телевизия Стара Загора. Гостувахме и в емблематичното студио на Z Rock. Но това, което най-много ни трогна беше обратната връзка от клуба и част от гостуващите привърженици.

        Ще си позволя да цитирам някой от тях:

   

  Mark Brindle (Arsenal FC): From our perspective we had a fantastic time in Bulgaria and the efforts that all Arsenal Bulgaria made left a great impression on all the staff out there.

  We have passed on the letters to the players and we know that Arsene was very pleased with his wine.

  Although I did not get into the ground in time to see the giant flag I have seen the photos and was very impressed by it.

   

   

  Bergamo Gunners : Brilliant pics, Amazing away days, wonderful people ... what's more? Well done Arsenal Bulgaria !!! you rockin' !!

  Drew Blasé : you guys were fantastic.! a special atmosphere and brilliant support, it was a thrill to be here with you all. Big respect for Arsenal Bulgaria

  Andras Gati : Our small Hungarian team of 10 people had a wonderful 3 days trip in Sofia. 
  It was great to meet the Bulgarian fans again and all the Arsenal supporters from every country.
  You have shown fantastic hospitality again toward us and every attending Arsenal supporter.
  Thanks for inviting us to the Halloween party and to the pub before the match where we enjoyed so much the brilliant atmosphere together with all the members of the international family of Arsenal supporters.
  Showing that banner to the boss was also a great gesture we could share.
  Blagodarya and hope to see you soon somewhere in Europe

  Robbie (Arsenal Fan Tv) – Amazing Support.

  А момента, в който английските фенове запяха Arsenal Bulgaria“, докато чакахме да излезем от стадиона, беше признание за добрата работа, която бяхме свършили.Top of Form

   

   

           Благодарности - Имената на хората, без които това нямаше да се случи, трябва да се знаят- Ангел Георгиев, Антон Драгостинов, Борис Киров, Борислав Атанасов, Борислав Борисов Валери Йорданов, Даниел Беловарски, Даниел Джалев, Данимир Баров, Денислав Атанасов, Деян Танков, Диян Желязков, Георги Николов, Георги Георгиев, Георги Пейчев, Елена Илиева, Здравко Талви, Ивайло Попов, Илия Николов, Лилия Демирева, Любомир Методиев, Марин Маринов, Мартина Веселинова, Петко Александров, Пламен Рачев, Пламен Чакъров, Свилен Манев, Силвия Методиева, Симеон Пецов, Станислав Иванов, Стоян Недялков, Чавдар Баров, Христина Чакърова, Филип Шарков и всички останали български артилеристи, които взеха по един или друг начин участие в този незабравим празник.

   

   Не ни остава нищо друго, освен да вдигаме все по-високо летвата! Колкото и да е трудно.

   

  Поклон !

   

   

   

   

   

  678620637_SM_1756_4CFCC9C4AC487E550E127B5473778E0E.jpg

  banner-ascb.jpg

  IMG_20161030_174630.jpg

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Следваща среща

 • Класиране

 • Latest Forum Posts

×
×
 • Create New...