Jump to content
 • Артета и неговата философия

   

  Младият испански специалист, който прекара и два сезона като капитан в отбора на Арсенал, пристигна в кулоарите на Емирейтс като човекът, който трябваше да наследи друг негов сънародник – Унай Емери. Много хора повдигнаха вежди при новината за назначаването на Артета, като мненията лъкатушеха между крайно неодобрителни и такива, изпълнени с увереност и оптимизъм. Не е тайна, че Артета бе един от основните кандидати за треньорския пост още през лятото на 2018, когато Газидис и компания търсеха заместник на Професора (Венгер). Тогава, явно поради една или друга причина, везните са се наклонили към Емери, който беше на крачка от това да постигне един сравнително успешен първи сезон. Но…. Всичко това остава в миналото.

  Фокусът днес е върху Артета. Той пристигна в един изключително труден за отбора момент, като първата и краткосрочна цел, която той трябваше да постигне, бе да внесе доза стабилност в играчите, в тяхното психологическо състояние, и не на последно място – в техните изяви на терена.

  Стабилността можеше да бъде постигната по много начини, но един от тях, който веднага се забеляза, бе сплотеността и задружността, която Артета внесе със своето присъствие.

  Още в първият мач под негово ръководство, нещото, което веднага ми направи впечатление, беше групирането на отбора в кръг преди първия съдийски сигнал и мотивационната реч на капитана. Този малък детайл би могъл да се окаже много важен в хода на следващите няколко седмици и месеци. Постигането на единност и съвместната борба за обща кауза е процес, който се нуждае от време и цялостна отдаденост и себераздаване. За да се случи химията в отбора трябва преди всичко комуникацията между треньор и футболисти да тече гладко, всички да са наясно и да вярват във футболните принципи и идеология на Артета.

   

  Тактически разбор

  След първите няколко двубоя стана ясно, че Артета ще фаворизира схемата 4-2-3-1, като в нея силна роля ще играят бековете, които ще бъдат нагърбвани и с офанзивни функции при преливането от защита в атака. Разбира се, тази формация се променя според зависимост от нуждите на отбора.

  image.thumb.png.64b6a2045c0e10a9c727eccf313f9740.png

  Настояща формация -> 4-2-3-1

  Във фаза атака тя може да прелее от 4-2-3-1 в 2-3-5 (или 2-3-2-3), позиционирането на двойката централни защитници остават почти непроменено, докато десният бек влиза навътре в халфовата линия между/до  двойката дефанзивни халфове (в повечето случаи Торейра и Джака). Петицата в нападение се акумулира от тримата офанзивни халфове, централният нападател и сновящият по лявото крило бек (Сака/Тиърни/Колашинац, който от тях е здрав).

  image.thumb.png.30226dc66d79e7d537639ec651a7f4ca.png

  Вариант на схема 2-3-5 в атака

   

  Това е интересен тактически похват, тъй като се залага на численост в атака (outnumbering), особено имайки предвид, че повечето отбора играят с четворка в защита.  Тази схема е малко противоречива по отношение на преливането от атака в защита, тъй като дясната зона на отбора остава потенциално уязвима. Тук роля играе и разстоянието между линиите и компактността на отбора. Разбира се, с течение на времето и повече практика, вероятно този подход ще започне да работи както се очаква.

  Интересен статистически показател са изминатите километри от отбора по време на всеки мач. При Артета, футболистите пробягват около 114 километра на мач, докато при Емери цифрите са се движели около 105км.  Това е средно по километър повече, който всеки един футболист изминава. На футболен език преведено – Артета изисква себераздаване на 120% и  пресата по терена ще бъде едно от основните оръжия, на които той ще разчита.

  Друг важен момент е значително по-малкият брой получени удари във вратата ни за последните 10 двубоя (общо 112, което прави по около 11 удара средно на мач).

  Новата роля на Мейтланд-Найлс

  Преди прекъсването на първенството AMN бе изпаднал в немилост. Младият английски футболист неведнъж бе заявявал предпочитанията си относно позицията, на която би желал да играе. През последните години той бе налаган като десен бек поради няколко причини, за които няма да навлизаме в детайли днес. Завръщането на Хектор Бейерин както и временното взимане под наем на Седрик Соареш означаваше, че мястото на Мейтланд-Найлс на десния бек бе поставено под въпрос. Нещо интересно се случи обаче напоследък. В кратките видео откъси от последните тренировки на отбора стана видно, че англичанинът е изпробван като креативен полузащитник  в схема с 2-ма дефанзивни халфа, като дори се отчете с асистенция за един от головете на тренировъчното игрище. Този детайл, който ми направи впечатление, би могъл да е някакъв вид знак относно позицията, на която Артета би могъл да го използва след подновяването на шампионата.

  Ядрото в защита

  Централните защитници са неостаряваща тема в речника на отбора, особено през последните 5-6 години. Вялото представяне, комичните грешки в отбрана, както и липсата на изявен лидер в дефанса са вече пословични за всички странични наблюдатели. Предстоящото трансферно лято ще бъде изключително непредсказуемо, като ребусът за разрешаване пред Артета изглежда меко казано предизвикателен. Опитът през сезона до момента показа, че за всеки един от тримата мениджъри, които ръководеха отбора през сезон 2019/20, бе трудно да конкретизира двама централни защитници, които да са достатъчно стабилни. Бяха изпробвани какви ли не варианти – Сократис/Луиз , Мустафи/Луиз ,  както и откъслечни включвания на Роб Холдинг. Под наем бе взет и Пабло Мари, а от следващият сезон ще наблюдаваме и Уилям Салиба. Не е изключено и да се купи поне още един защитник. Това, на което очаквам да заложи Артета, е комбинация между младостта и опита. За всички ни ще бъде интересно кои футболисти фигурират в плановете на треньора, но със сигурност ще трябва да се намери подходящият баланс. Предстои много работа.

  Въпросителните около Обамеянг – заместници

  Тази година Обамеянг буквално “носи” на гърба си отбора, тъй като без неговите попадения Арсенал щеше да бъде много по-ниско в таблицата, от моментното 10-то място. Както вече споменахме, липсата на креативни халфове, вечно “завръщащият” се във форма Йозил, и яловата форма на Лаказет водят до недостатъчният брой отбелязани попадения. През последните няколко години се създаваше усещането, че нападението е това, което ни е измъквало двубоите. Неясното бъдеще и все по-голямата вероятност Обамеянг да напусне, са все неща, които трябва да бъдат взети под внимание. Мартинели и Нкетия са вариант за центъра на атаката, но нито един от двамата не се е доказал на най-високо ниво.  В момента именно липсата на достатъчно голове е проблем, поради който идват и всички тези поредни равенства напоследък. Създават се положения, но т.нар. финален продукт не е на ниво. Отборът е все още дисбалансиран, но ако работата в защита продължава да носи успех, то непременно и атаката ще бъде облагодетелствана.

  Цели до края на сезона

   

  Отпадането от Лига Европа

  Отпадането от Олимпиакос бе всичко друго, но не и очаквано. Всички, които стояхме пред екрана и тези, които бяха на стадиона не успяха да повярват на това какво се случи в онази злощастна, студена, лондонска вечер. Пътят към място в ШЛ през следващия сезон можеше да бъде чрез спечелването на Лига Европа, но не е било писано да е тази година. Това отпадане донесе със себе си много негативи и срина емоционално голяма част от футболистите, но със сигурност послужи и като урок.

  ФА къп

  ФА къп е, може би, единственият (в момента) позитивен фронт, на който имаме реален шанс за някакъв трофей. Ще бъде предизвикателно, но доста често сме доказвали, че неслучайно сме отбора с най-много трофеи в най-стария клубен турнир на острова. Завоюването на подобна купа ще бъде един изключително сладък успех на фона на меко казано противоречивия сезон.

  Висша Лига

  На ниво „Висша Лига“ нещата стоят по следният начин. Към този момент (15-юни) Арсенал се намира на 8 точки от 4-тото място с предстоящи два тежки двубоя срещу Ман Сити и Брайтън. На този етап не изглежда особено реалистично достигането на зона ШЛ, но при една добра финална серия от мачове нещата биха могли да изглеждат и по друг начин. Нагласата, с която трябва да се довърши сезона е да се вземе победа във всеки един възможен мач, тъй като това ще постави основите за една добра подготовка за следващия сезон. Моралът и самочувствието на играчите са ключовите оръжия от арсенала на всеки един съвременен отбор доминатор.

  Заключение

  Ще завърша този анализ с кратък цитат от първото интервю на Артета след назначаването му.

  „ Трябва да влагаме страст, трябва да доминираме и да сме агресивни. Нашата цел трябва да бъде да притискаме съперниците в тяхната половина колкото е възможно повече. Клубът изгуби своята идентичност през последните няколко сезона. За да си я възвърнем е необходимо отново да застанем заедно един до друг, да се борим, да се раздаваме на 120 % и да превърнем печеленето на двубои в навик, а не в изключение. Посоката, в която сме се насочили трябва да бъде ясна на всички футболисти, като тя не подлежи на преговори. Моята цел е да предам философията си на играчите по такъв начин, че те  да я прегърнат.  Всеки, който не отговаря на изискванията, всеки, който не влага максимума от себе си във всеки един аспект от своята професия, рано или късно ще разбере, че е попаднал на грешното място. Арсенал е не просто име, Арсенал е една истинска футболна институция.“

   

  Edited by george_goranoff

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Следваща среща

 • Класиране

 • Latest Forum Posts

×
×
 • Create New...